De kracht van visualisaties

Sylvester Stolk

Sylvester Stolk

Enthousiast over bouwen, architectuur, innovaties en ondernemen

Een belangrijk instrument om architectuur inzichtelijk te maken is visualisatie: het beschrijven van de complexe werkelijkheid van concepten, objecten en relaties daartussen in beelden. Wat ontstaat is altijd een vereenvoudiging, maar als goed gekozen is welke elementen en relaties weergegeven worden biedt een beeld mensen overzicht dat ze daarvoor misten. Een praatplaat biedt je het begin van een gesprek, omdat duidelijk is waar het gesprek over gevoerd wordt.  1

Het maken van een goede impressie is niet alleen een mooi beeld maken, het is de kijker meenemen naar een herinnering, inspelen op het gevoel. Een warme zomeravond, een regenachtige herfstdag, de kachel binnen aan, de beelden moeten spreken.­ 2

Een perfecte visualisatie?

 3

Niet ieder mens is even visueel ingesteld en toch kunnen we allemaal profiteren van de kracht van visualisatie. Eén toepassing van visualisatie is om je wensen en dromen, over wie jij op een bepaald moment in je leven wilt zijn, in gedachten voor je te zien en helemaal te doorleven. Stel je wilt manager worden van de afdeling waar je nu werkt. Maak in je geest dan een voorstelling van hoe je achter dat bureau zit. Zie hoe je wereld er dan uitziet, ruik wat je dan ruikt, voel welke emoties je dan ervaart. Maak een heel accuraat en levendig plaatje van hoe dat voor jou is. Doe even alsof het nu al zo zover is. Alsof je die managersrol al hebt. Je overtuigt zo je onderbewuste dat dit echt een mogelijk scenario is en maakt het pad voor jezelf veel vrijer om hier naartoe te gaan bewegen. Onze hersenen zien doorgaans namelijk vooral valkuilen en beren op de weg, dus is het belangrijk om daar een inspirerend plaatje in je geest naast te zetten en jezelf te overtuigen dat dit echt een mogelijke toekomst is.  4

Visualisatieproces

Van eerste schets

Naar realistische visualisatie

Tot Virtual Reality experience

Stolk Design

Mijn impressies kenmerken zich door een samenspel van standpunt en compositie, belichting en sfeer en – last but not least – oog voor detail. Altijd in samenspraak met de opdrachtgever, wordt dit afgestemd.

Bronnen

Hieronder vind u de bronnen die ik heb gebruikt tijdens het schrijven van dit artikel!

 1. Organisatieontwerp
 2. Studio Grizli
 3. Organisatieontwerp
 4. Thestartupofdreams

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)​

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is bestemd voor (gemengde) Verenigingen van Eigenaars (VVE's), woonverenigingen en wooncoöperaties die energie willen besparen in hun gebouw(en).

Informatie van deze specifieke pagina is afkomstig van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)(02-2022)

In 2021 en 2022 is er voor de SEEH voor VVE € 31,496 miljoen beschikbaar voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen en € 1 miljoen voor het energieadvies, MJOP en procesbegeleiding.

Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen voor uw gebouw(en) het beste resultaat en rendement geven? Laat dan een energieadvies opstellen en vraag hiervoor subsidie aan.  Aanvragen is mogelijk vanaf 15 september 2016 tot en met 31 december 2023.

Deze subsidie heeft 3 varianten. Een energieadvies:

 • van een gecertificeerde energieprestatieadviseur (EPA);
 • met daarbij externe procesbegeleiding;
 • met daarbij een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventuele procesbegeleiding.

Vraag deze subsidie aan nadat u de kosten heeft gemaakt.

Wilt u met uw VVE 2 of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren? Dan vraagt u vooraf subsidie aan. U moet deze subsidie voor elk gebouw apart aanvragen, voordat u de maatregelen uitvoert. Aanvragen is mogelijk vanaf 15 september 2016 tot en met 31 december 2023.

De subsidie heeft 2 varianten met bijbehorende voorwaarden, zie hieronder:

 

De SEEH voor eigenaar én bewoner sloot op 31 december 2020. Per 4 januari 2021 is er voor isolatiemaatregelen wel subsidie beschikbaar gekomen via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Bekijk hier direct de overzichtspagina in de kennisbank.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Zakelijke gebruikers komen in aanmerking voor subsidie voor een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Informatie van deze specifieke pagina is afkomstig van de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)(02-2022)

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022, 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Wilt u goed voorbereid zijn op het indienen van uw subsidieaanvraag? Doorloop dan eerst het stappenplan. U leest in een aantal eenvoudige stappen wat u moet doen, zodat u de aanvraag goed kunt afronden. Zo gaan we in Stap 5 verder in op wat u mee moet sturen om in aanmerking te komen voor ISDE.

Bent u eigenaar van een koopwoning en is deze woning uw hoofdverblijf of wordt deze uw hoofdverblijf direct na renovatie? Dan kunt u gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat kan met een investering in een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet en met 5 typen isolatiemaatregelen.

Woningeigenaren hebben recht op de hogere subsidiebedragen als de warmtepomp, zonneboiler en/of de isolatiemaatregel na 31 december 2021 is geïnstalleerd of aangebracht. Bekijk alle wijzigingen in 2022.

 

Dit zijn de maatregelen die u kunt nemen. Bekijk de voorwaarden per maatregel.

 

Weet u nog niet weet welke maatregelen u kunt gaan toepassen? Verken uw mogelijkheden dan eerst op www.verbeterjehuis.nl. Of laat u adviseren door uw uitvoerder(s) en kijk of uw gemeente een energieloket heeft. Mogelijk kunnen zij u adviseren met het maken van keuzes. Wilt u een maatwerkadviesrapport, ga dan aan de slag met een energieadviseur via Centraal register techniek.

Verduurzaam uw productieproces, gebouw of te verhuren woning met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dat kan met een (hybride) warmtepomp en een zonneboiler.

Voor Vereniging Van Eigenaars (VVE's) geldt de ISDE, naast een warmtepomp en zonneboiler, ook voor een centrale aansluiting op een warmtenet van een appartementengebouw. Voor bedrijven en VVE's is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

 

Bekijk de voorwaarden per maatregel of u in aanmerking komt.

Voorwaarden voor zakelijke gebruikers zijn:

 • U heeft een geldig KVK-nummer (dit is niet nodig als u een particuliere commerciële verhuurder bent en een warmtepomp en zonneboiler voor het huurpand koopt).
 • U vraagt eerst de subsidie aan, voordat u de koopovereenkomst voor het apparaat sluit.
 • U laat het apparaat in Nederland installeren.
 • U neemt de warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen en/of windturbine in gebruik binnen 12 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
 • U heeft bij het vaststellen van de subsidie een bewijs nodig dat een bouwinstallatiebedrijf het apparaat heeft geïnstalleerd.
 • U heeft een factuur en betaalbewijs nodig van de aanschaf en van de installatie door het bouwinstallatiebedrijf.
 • U verkoopt of verwijdert het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de vaststelling van uw subsidie.
 • U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor de betreffende maatregel en/of het betreffende apparaat. Ook heeft u geen recht op subsidie als u hiervoor fiscaal voordeel krijgt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

 

Fabrikanten, importeurs, leveranciers, bouwbedrijven en installatiebedrijven van isolatiematerialen, warmtepompen en zonneboilers kunnen hun producten aanmelden.

Meld uw product aan voor de apparatenlijst warmtepomp of zonneboiler of de isolatiematerialenlijsten. Als uw product op de lijst staat, weten uw klanten dat ze met de aanschaf en installatie van uw product in aanmerking kunnen komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Lees ook aan welke eisen de apparaten en de isolatiematerialen moeten voldoen. Daarna kunt u - wanneer de eisen overeenkomen - een vermelding aanvragen voor uw product op onze lijsten.

Sommige zakelijke gebruikers kunnen ook subsidie krijgen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Er zijn hiervan geen apparatenlijsten. U leest op deze pagina wel de eisen die voor deze apparaten gelden om in aanmerking te komen voor subsidie

 

Download hier het betreffende meldingsverzoekformulier en stuur het samen met de bijlagen naar het mailadres dat op het formulier staat. Vermeld als onderwerp van uw e-mail: Verzoek Vermelding maatregelenlijst. We onderscheiden 4 vermeldingsverzoeken:

 • Warmtepompen
 • Zonneboilers
 • Isolatiematerialen
 • Hoogrendementsglas

 

Infraroodpanelen

Een infrarood (IR) paneel als bijverwarming kan het energieverbruik van de hoofdverwarming (nu nog bijna altijd een HR-ketel op gas, soms een warmtepomp op elektriciteit) verminderen. Hieronder staan de meest voorkomende situaties. Maar bedenk wel: het gebruik van een infrarood stralingspaneel kost ook energie.

Infrarood panelen geven onzichtbare langgolvige (zo’n 10 micrometer) infrarode warmtestraling. Langgolvige infrarode straling verwarmt de huid, maar dringt er niet in door. Dit in tegenstelling tot de kortgolvige (780 nanometer tot 1,4 micrometer) infrarode straling van terrasverwarmers of elektrische straalkachels: langdurige blootstelling daaraan kan het bindweefsel onder de huid aantasten. De langgolvige infrarode straling van warmtepanelen is daarentegen niet schadelijk voor de gezondheid.

 • Geen leidingen aanleggen
 • Besparing op de energierekening
 • Besparing kan oplopen tot 75%
 • Creëer een gezond en comfortabel klimaat
 • Niet schadelijk voor de gezondheid
 • Beperkt luchtcirculatie en dwarrelend stof
 • Ventileren zonder warmteverlies
 • Ruimtebesparing
 • Direct genieten na aanzetten van de panelen
 • Verwarming digitaal te regelen
 • Warmte per zone regelen
 • Infraroodpanelen aan het plafond of muur bevestigd
 • Lastiger mooi weg te werken bij bestaande bouw, opties als IR-wandpaneel met versiering zijn er wel
 • Elektriciteitskabels aanleggen betekend sloopwerk
 • Ruimte (plafond of muur)
 • Elektriciteitskabels
 • HR/CV-ketel
 • Warmtepomp (alle)
 • Verduurzaamheidsmogelijkheden (alle)

Pelletkachel

Een pelletkachel is een combinatie van een houtkachel en een cv-ketel. Net zoals bij een houtkachel is hout de brandstof van een pelletkachel, maar dan in de vorm van houtpellets. Er ontstaat bij de verbranding van houtpellets natuurlijk warmte en daar is het om te doen. De werking van een pelletkachel is automatisch. Het is mogelijk de gewenste temperatuur in te stellen en de pelletkachel zal gaan werken om deze te bereiken.

 • De pelletkachel is de gemakkelijkste houtkachel die er is
 • Efficiëntste verbranding van hout
 • Een goede pelletkachel stookt zeer efficiënt. Doordat het verbrandingsproces volledig door de kachel gecontroleerd wordt, vindt de verbranding altijd schoon en efficiënt plaats. Niet alleen op vol vermogen, maar ook als het gevraagde vermogen lager is.
 • Stoken met pellets is goedkoper
 • Pelletkachel verwarmt lokaal waardoor niet het hele cv-systeem met warm water hoeft te vullen, alleen op de plekken waar nodig
 • Pellets zijn duurzame zaagresten
 • Pellet worden geperst van restanten uit professionele houtzagerijen: houtkrullen, zaagsel en houtsnippers worden in een pelletmolen geperst tot de kleine pellets die je in je pelletkachel kunt plaatsen. Deze reststroom wordt dus volledig gebruikt. Wel zo duurzaam! Hierbij gaan we er wel vanuit dat de houtpellets uit verantwoord beheerde bossen komen. Hierop heb je als consument natuurlijk zelf invloed. Zo kun je checken of je pellets een keurmerk hebben, bijvoorbeeld het DINplus, ENplus A1 of Better Biomass keurmerk.
 • Minder uitstoot (volgens MilieuCentraal is de CO2 uitstoot nul
 • Rookkanaal vereist
 • Stroom nodig = hogere energierekening
 • Ruimte nodig voor opslag pellets

Omdat er geen hoge schoorsteen nodig is kan de houtkorrelkachel in de meeste huizen geplaatst worden. Het enige wat nodig is, is een geschikte plaats voor het 80mm gat in de muur. En er is ruimte nodig om de pellets te kunnen opslaan.

 • PV-panelen (alle)
 • Verduurzaamheidsmogelijkheden (alle)
 • CV/HR-ketel

 • Warmtepomp (alle)